21 november 2024
Stefan på Böseberg leder årets största idrottsevenemang

Stefan på Böseberg leder årets största idrottsevenemang

0comments 5.88 mins read

Stefan Brandberg har egentligen gått i pension, men uppdragen fortsätter. I sommar projektleder han SM-veckan i Västerås med 28 idrotter och 50 timmars tv-sändningar.

Den 26-30 juni står Västerås värd för SM-veckan. På dagtid arrangeras SM i 28 idrotter och på kvällarna 27-29 juni sker Cityfestivalen. Totalt förväntas i juni 400 000 besökare.


– Det är en spännande mix och kul att få samarbeta med alla som arbetar med musikdelen, säkerhet och allt annat, säger Stefan Brandberg.


Han arbetar sedan ett år tillbaka som projektledare på Västerås stad. Innan pensionen var Stefan idrottschef i Västerås.


– Eftersom jag var med och arbetade med ansökan för några år sedan fick jag frågan om jag vill vara med och arrangera SM-veckan. Det är Västerås stad, Riksidrottsförbundet och Sveriges Television som arrangerar detta tillsammans, säger Stefan.


14 arenor byggs på Lögarängen intill Mälarens vatten. Med läktare, ljud, TV-torn och tält är det mycket som behöver koordineras. Stefan ansvarar för idrottskontakter, personal och logistik och arbetar tätt tillsammans med projektledare Tobias Wallén och huvudansvarig Alf Westerdahl. 1 700 funktionörer ingår i teamet för SM-veckan från Västerås stads sida när evenemanget drar i gång i juni.


– Aktiviteter sker också runtikring Tillberga. I Tortuna sker paragolf, klättring vid K7 på Stenby och tävlingar i crosskart och rallysprint genomförs på motorbanan vid Fågelbacken, säger Stefan.
På Lögarängen sker ett 30-tal prova på-aktiviteter för barn och vuxna i olika idrotter, uppvisningar, föreläsningar och barngympa.


Vad ser du mest fram emot?
– Orienterings-SM med start och mål i Vasaparken ser jag absolut fram emot. Det kommer nog att bli ett stort antal deltagare med världseliten på plats. Och förstås själva invigningen med 60 ryttare i 8 mil distansritt genom city och sedan mot Rocklunda, säger han.


Idrottsintresset har gått som en röd tråd genom livet, både privat, ideellt och yrkesmässigt.


Stefan föddes i Avesta och familjen flyttade senare till Västerås och därefter Irsta. Ingen av föräldrarna Margareta och Sven var idrottsintresserade. Allt började med att Stefan bröt armen, läkaren rekommenderade pingis som rehabilitering och pappa Sven köpte därför hem ett pingisbord. Efter det var Stefan fast.


Bordtennisspelande och därefter handboll i Irsta följde och vid 17 års ålder var han sekreterare i Irsta IF. Mamma Margareta blev också hon sportnörd med tiden och engagerade sig i föreningarna.
Stefans första jobb blev som konsulent hos Tillberga IK. Han valde mellan ett jobb i Kungsängen och Tillbergajobbet. Valet föll på det senare, då det var närmare till hans då ensamstående mamma.


Till en början fanns TIK:s kontor i källaren mittemot Konsum, senare flyttade kansliet till Medborgarhusets andra våning. Fritidsgården höll till i huset på samma plats som öppna förskolan i dag ligger på första våningen. Därefter följde jobb på Västmanlands idrottsförbund, som vd på Bellevuestadion i 15 år och som idrottschef i Enköping och sedan Västerås.


Parallellt har hela tiden det ideella engagemanget funnits. Senast har han varit ordförande och klubbchef i VSK Fotboll.


– 1979 fick jag frågan av en Tillbergatjej om jag inte kunde träna damlaget i handboll. Det gjorde jag gärna, sedan gifte vi oss tre år senare, säger han och ler.


Tillsammans med hustrun Mona bodde de med barnen Jesper, Jens och Lisa i ett radhus på Lokförargatan och flyttade sedan till huset på Böseberg 1989.


Mona arbetar som förskollärare i Tillberga och går i pension till sommaren.


– Det blir en ny fas i livet, men det ska nog gå bra.


Stämmer det att ni drev en förskola tillsammans?
– Det var en rolig tid. Vi var med och drev Ångloket på Åkervägen i 15 år och för min del satt jag i styrelsen och Mona var verksamhetschef. Det var sju familjer som inte fick plats i barnomsorgen i Tillberga, så vi startade eget. Det var den tredje privata förskolan i Västerås på den tiden, så det var mycket som var nytt. Först drevs det som ett föräldrakooperativ, sedan blev det ett personalkooperativ, säger Stefan.


De fyra i personalen kom till slut överens om att lägga ned och nästan alla gick över till Tillberga förskola.
Utöver sportintresset har Stefan Brandberg alltid haft ett brinnande engagemang för Tillberga.


– Jag känner för Tillberga. När busslinjen skulle läggas ner och sporthallen var hotad på 1990-talet kunde jag inte låta bli att säga ifrån. Det var ett stort engagemang på orten då. Det var fullt med folk i Medborgarhuset på mötena, minns Stefan.


Han var ordförande i Tillbergakommittén som var emot idén om att minska samhällsservicen på orten. Efter många turer bildades Grannskapsservice tillsammans med HSB och de tog över driften av flera kommunala verksamheter. Han har ett stort samhällsengagemang, och har stöttat Tillbergaföreningen, men inte förrän 2021 intog han en plats i styrelsen.


– Jag hann sitta i styrelsen i tre månader innan IVO-incidenten, så det var trist. Det är en så viktig förening, säger Stefan.


Det var 2021 som Tillberga Grannskap fråntogs tillståndet att bedriva äldreboendet efter en administrativ miss. Sedan 2023 är äldreboendet åter i föreningens regi.


– Tillberga har en alldeles särskild puls. Arbetsplatser finns i gamla SJ-verkstan och samhällsservicen finns fortfarande kvar. Jag tror att det har att göra med att Tillberga var en egen kommun fram till 1967. Men det gäller att kanalisera folks engagemang. Hur gör man det? Det är knäckfrågan, säger Stefan.


Åter till idrotten. För Stefans fokus just nu är juniveckan fylld av tävlingar.


– Vi kallar det ”logistik-SM” för att det är så många delar att få till. Så jag hoppas på bra väder – det är avgörande. Och att allt finns på plats första dagen, säger han.


Ditt egna idrottsengagemang – hur går det med det?
– Det blir mycket golf med barnbarnen och så är jag fortsatt tränare i fotboll.


Stefan nämner att Mona är intresserad av allt i trädgården, men frågan om vad han själv ska fokusera på när han går i pension på riktigt behöver inte ställas. Den röda tråden fortsätter nog att vara idrott.


Hannes Lyckholm

Stefan Brandberg är en av tre projektledare för SM-veckan i juni när SM i 28 idrotter koncentreras till Västerås. Hans idrottsengagemang inleddes med en bruten arm – och fortsätter än i dag i olika former. Foto: Hannes Lyckholm