Under vintern och våren har ett renoveringsarbete upptagit många frivilligtimmar när bygdegården i Sevalla från 1957 uppdateras.
Ombyggnationen är i full gång med anlitade hantverkare och frivilliga Sevallabor en solig eftermiddag i april. Totalt har 27 frivilliga deltagit hittills.
– 1 800 ideella timmar har hittills lagts ner. Vi driver det här som ett riktigt bygge med skyddsronder, arbetspaketsplanering och tidplaner, säger Roine Lauren, som varit platschef innan pensionen.
– Styrelsen har hjälpts åt att hålla öppet även kvällstid, så de som arbetar dagtid och inte kan vara här och jobba tillsammans med daglediga, också kan vara delaktiga, säger Caroline P Johansson, ordförande i Sevalla hem- och bygdegårdsförening.
Tillsammans med föreningens kassör Maria Stolt har Roine och Caroline utgjort renoveringens projektplaneringsgrupp. Och det är mycket som behöver koordineras sedan Boverket beviljade ansökan i maj 2023 efter flera tidigare avslag. Boverket och Västerås stad medfinansierar utöver föreningens egna medel.
Bygdegården stod klar 1957 och köket har inte renoverats sedan dess. Foajén byggs nu om, toaletter flyttas och gymmet i källaren renoveras utanför projektet.
– Gymtanterna på tisdagar och torsdagar behöver ha en bra lokal, säger Gunnar Smedberg och ler.
Han får genast bassning av Birgitta Kollander och Harriet Ekblom. De enas om att ”gymtjejer” är vad de ska kallas.
– Våra förfäder byggde huset. Självklart ska vi nu vara med och renovera. Jag träffade min man här en gång i tiden, säger Harriet.
– Bygdegården betyder mycket för Sevalla. Vi har ingen skola eller förskola. Det här är samlingspunkten vid midsommar, valborg, Å-draget, lovbio, familjekvällar med tacos och föreläsningar. Invigningen sker vid årets valborgsfirande, säger Caroline.
– Det här är riktigt kul, annars hade vi inte kommit hit om dagarna, men nu ser vi fram mot byggfesten, säger Gunnar.
Hannes Lyckholm